Bäst just nu, vecka 41

Veckans topplista är kanske inte den starkaste jag satt ihop, men den innehåller ändå några små godbitar. Se bara: ett tv-program som är bra och dåligt samtidigt, en spännande bok, en rolig novell, en intressant artikel och först och främst ett riktigt bra radioprogram:

1) Tankesmedjan i P3 (radio)

När jag lyssnar på radio handlar det oftast om att få lite bakgrundsljud, det är inte direkt något man ägnar sig åt aktivt utan mer något som bara finns där. Det finns dock två program som kan få mig att ägna all min uppmärksamhet åt radion, det ena är Radiosporten som jag skrivit om tidigare och det andra är Tankesmedjan i P3.

Tankesmedjan är ett av de få ställena i Sverige som faktiskt erbjuder bra satir kring aktuella händelser. TV-program som Parlamentet eller Snacka om nyheter och massor av andra olika former av kopior av samma idé handlar ju egentligen bara om att olika komiker ska få dra sina vanliga skämt. I Tankesmedjan finns det däremot alltid en utgångspunkt i någon aktuell händelse som man sen gör något skruvat kring.

Programmet sänds måndag till torsdag kl 16:10-17:00 i P3 (såklart) och finns självklart även att höra på Sveriges Radios hemsida.

2) The Squid Hunter (artikel)

Känner du till jättebläckfisken? Den är ett enormt djur som lever på tusentals meters djup och kan bli över tio meter lång. Ibland går det upp mot ytan och går till attack mot båtar, men den har aldrig fångats eller fotograferats levande trots mängder av försök.

Möjligen låter det här smått otroligt, men det är fullt sant. Den här artikeln handlar om en närmast besatt Nya Zeeländsk forskare och hans jakt på detta ytterst svårfångade djur.

Sanning eller myt?

3) Det stora fyndkriget (tv)

Det här programmet är skräp-tv i två nivåer, delvis handlar det om folks skräp och delvis är själva programmet massproducerad skit som slarvats ihop av något amerikanskt produktionsbolag lite snabbt på en lunchrast. Trots detta kan jag inte sluta titta på det!

Vad är då hemligheten? Programmet handlar om folk som köper andras saker ur så kallade storage lockers, dvs hyrda förråd á la Shurgard, på auktion när räkningen inte blivit betald. Spänningsmomentet består i två delar: vem som vinner auktionen och vad som sen hittas i förrådet.

Allt känns väldigt fejkat och varje avsnitt är upplagt på exakt samma sätt, ändå är det alltid lika spännande att se vad som gömmer sig i lådorna. Härmed utser jag Det stora fyndkriget till 2012 års bästa dåliga program!

4) Pansarhjärta – Jo Nesbø (bok)

Boken jag läser just nu är en riktigt blodig historia. Pansarhjärta är den åttonde boken om det norska polissvinet Harry Hole och är helt klart riktigt spännande.  Det är kanske ingen kandidat till Nobelpriset direkt, men håller bra klass inom sin genre. Som vanligt skriver jag en längre recension när jag läst hela.

5) You Will Never Sleep With a Woman Who Looks Like That (novell)

Det här är en riktigt charmig självbiografisk historia skriven av Justin Halpern. Lite kortfattat handlar den om hans relation till sin pappa och hur den påverkades av vissa fynd han gjorde i samband med sin baseballträning som liten knatte.

Nu blev nog den beskrivningen ganska kryptisk, men jag vill inte avslöja för mycket av handlingen. Novellen är i alla fall både lättläst och rolig och kan varmt rekommenderas.

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: