Bäst just nu, vecka 39-40

Återigen blir det en lista för de senaste två veckorna. Jag är inte stolt över det låga tempot på bloggandet just nu, förhoppningsvis blir det skärpning snart, men jag lämnar inga garantier…

Hur som helst, alla fem punkter på veckans lista håller riktigt hög klass och kan verkligen rekommenderas. På första plats har vi en bekant tv-serie, jag har gett de tidigare säsongerna egna inlägg, men bakar här in recensionen i den aktuella topplistan:

1) Mad Men, säsong 4 (tv)

I den fjärde säsongen av Mad Men fortsätter Don Draper hålla ställningarna på jobbet, men på det privata planet börjar han bli mer och mer tragisk. Han påverkas allt tydligare av sitt enorma alkoholintag, hans närmast magiska kraft att förföra kvinnor börjar avta och den alltid lika välkammade frisyren har börjat spreta allt mer.

Mad Men kan ibland vara riktigt roligt, men det är absolut ingen lättsam serie. Det finns alltid en svärta närvarande och innerst inne är det väldigt få av karaktärerna som ens är i närheten av att vara lyckliga. Första halvan av den här säsongen är dock så mörk att man börjar undra om Don överhuvudtaget kommer klara sig. Som tur är tar serien en vändning ungefär halvvägs in och på slutet är det mesta ändå relativt lyckligt.

Handlingen fortsätter att drivas framåt i ett rätt högt tempo, men jag kan tycka att det återanvänds lite väl mycket karaktärer. Folk som inte synts till sen de första säsongerna dyker upp igen samtidigt som den man verkligen undrar hur det gått för (stackars homosexuelle Sal) är spårlöst försvunnen.

Det kanske allra intressantaste spåret den här säsongen är hur det ska gå för Dons dotter Sally, hon har verkligen inte de bästa förutsättningarna om man tänker på vilka föräldrar hon har och revolterar redan rätt rejält fast hon bara är 11-12 år gammal. Tyvärr har jag oftast väldigt svårt för barnskådespelare, det blir väldigt sällan bra när de är inblandade och även här finns det scener som inte känns riktigt trovärdiga.

Sammantaget är i alla fall säsong 4 minst lika bra som de tre tidigare så mitt betyg kan inte bli lägre än 9 av 10. Det är riktigt nära till att jag skulle dela ut en tia, men jag sparar den ett tag till och hoppas kunna ge den till säsong 5.

2) Can’t Tell Me Nothing – Kanye West (med Zach Galifianakis) (låt + video)

Den här låten är riktigt bra från början, men med den här videon når den en helt ny nivå. Jag har hyllat Zach Galifianakis tidigare och här visar han återigen prov på sin rätt skumma men samtidigt väldigt roliga humor.

 

3) Thundersoul – bandet som aldrig slutade svänga (dokumentär)

SVT:s Musik special sände den här dokumentären i förra veckan och den är verkligen sevärd. Den handlar om ett high school-band från Texas som tog hela USA med storm under 70-talet. Bandet – The Kashmere Stage Band – representerade nämligen en skola med enbart svarta elever och hade en enormt funkig känsla. Nu efter 35 år ska bandet återförenas för att spela en jubileumskonsert för sin numera 92-åriga bandledare.

Gillar man 70-tals soul och funk är det här en riktig guldgruva. Filmen innehåller såklart massor av svängig musik och dessutom några av de coolaste afro-frisyrerna som jag tror någonsin visats i svensk tv.

4 Homer’s Barbershop Quartet (tv)

Det första avsnittet av The Simpsons femte säsong är numera nästan 20 år gammalt, men det är fortfarande ett av seriens allra bästa om man frågar mig. Det gick på TV6 i förra veckan och jag blev glatt överraskad över hur väl det har stått sig. Handlingen går ut på att Homer berättar om tiden när han var med i barbershop-kvartetten The Be Sharps som hade stora framgångar under en väldigt kort period.

Utöver att avsnittet är väldigt roligt i sig och innehåller ett par riktigt tjusiga sångnummer är det även en väldigt smart hyllning till The Beatles, massor av detaljer hänvisar till bandet och George Harrison dyker även upp som gäströst.

The Be Sharps framför sin största hit ”Baby On Board”

5) The crayola-fication of the world (artikel)

En artikel som handlar både om hur våra hjärnor fungerar när vi uppfattar världen omkring och hur språket påverkar vår perception låter kanske som något ganska torrt. Så är dock verkligen inte fallet med den här artikeln, den är skriven på ett lättillgängligt populärvetenskapligt sätt och lyckas verkligen förklara vad det är som påverkar oss när vi urskiljer olika färger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: