Bäst just nu, vecka 34

Den här veckans lista toppas av två fantastiska dokumentärfilmer som handlar om vitt skilda ämnen. I övrigt har vi två läsvärda artiklar och ett par gamla bekanta som dyker upp igen.

1) Bragden (dokumentär)

Bragden handlar om det svenska bordtennislandslaget som vann VM-guld i lag 1989 genom att slå Kina med 5-0 i finalen. När jag var liten var det på något vis självklart av Sverige var bäst i världen på pingis, men nu med ett par decenniers perspektiv inser man vilken enorm prestation det egentligen var av Waldner, Persson och Appelgren att utklassa kineserna som de gjorde. Inget annat land har lyckats med något liknande.

Filmen är fylld av härliga gamla klipp och förklarar även på ett pedagogiskt sätt hur det var möjligt för svenskarna att besegra kineserna så rejält. Ett måste för alla sportintresserade och en påminnelse om en storhetstid som troligen aldrig kommer igen.

En mästare in action

2) En idealisk misstänkt (dokumentär)

Nu är DOX tillbaka! Filmen den här veckan är ett domstolsdrama som toppar vilken John Grisham-historia som helst. I huvudrollen ser vi den lite slitne men skicklige försvarsadvokaten Patrick McGuinness vars klient Brent Butler står åtalad för mord och väpnat rån.

Butler är en 15-årig svart pojke som helt enkelt verkar ha haft oturen att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Polisen har ett rätt vagt signalement att gå på, men arresterar honom ändå. Med hjälp av tveksamma förhörsmetoder får de Brent att erkänna och därmed är det ”case closed” för polisen. Advokaten har dock en annan åsikt…

En idealisk misstänkt är en dokumentär när det är som allra bäst, spännande och ovisst ända till slutet med massor av starka karaktärer. Jag kan redan nu tänka mig att det här kommer att kunna bli en spelfilm längre fram. (Med Samuel L. Jackson som Brents pappa).

3) The Perfect Compliment (artikel)

Denna artikel från Esquire är riktigt rolig. Artikelförfattaren ger sig ut på jakt efter den perfekta komplimangen och gör det genom att säga vänliga saker till alla han möter. Det låter kanske inte så komplicerat, men det visar sig vara svårare än han trott att göra människor glada utan att framstå som en skum typ.

4) Filip & Fredriks podcast #100 (podcast)

Filip & Fredriks podcast har varit med på listan en gång tidigare, förra veckans avsnitt var dock lite speciellt eftersom de firade sitt hundrade avsnitt. Istället för att sitta i varsitt burkigt sovrum och snacka var det Berwaldhallen som fick vara arena. Dessutom hade de en stråkkvartett på plats.

I övrigt var väl avsnittet ganska likt hur det brukar låta, allmänt snack om aktuella händelser och massor av namedropping men lite festligare inramning.

5) Tetris: can a Cold War classic evolve for the touchscreen? (artikel)

Jag skulle tro att Tetris är världens mest spelade datorspel. I den här artikeln berättas delvis historien om hur spelet växt fram, men även hur Tetirs är tvunget att anpassas till den moderna tekniken med touchscreens som kräver helt nya varianter. Lite nördigt ämne, men är man intresserad av spel och teknik är det väldigt intressant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: