Bäst just nu, vecka 22

Nu är det listdags igen, den här veckan har vi med två monumentalt olika europamästerskap, två vinrelaterade punkter samt en dansk tv-serie, det låter väl som en utmärkt blandning? Vi börjar med en gammal listbekanting som precis kommit med ett nytt nummer:

1) Offside #4 2012 (tidning)

Det senaste numret av Offside är det bästa jag läst på mycket länge. Årets fjärde nummer är en stor EM-special och har verkligen fått mig peppad inför sommarens mästerskap. Det som bidrar till att just den här utgåvan är extra bra är att tidningen är hela 196 sidor tjock, så det är verkligen en hel del läsning för pengarna. Jag måste dock säga att 99 spänn för ett lösnummer är rätt saftigt tilltaget.

Artiklarna jag tyckt mest om är den långa intervjun med den gamla AIK-hjälten Vadim Jevtushenko och reportaget med alla härliga bilder från EM i Sverige 1992.

2) Klovn (tv)

Klovn är en skruvad dansk komediserie som jag just nu håller på och plöjer igenom i DVD-form. Serien beskrivs enklast som en dansk Curb Your Enthusiasm, där Larry David är ersatt med ståupparen Frank Hvam. Budgeten är såklart lägre, men hämningarna är också färre.

Det ena avsnittet är sjukare (och roligare) än det andra. Titeln syftar på vad Frank ofta blir kallad av sin sambo när han ställt till det för sig, vilket han gör jämt. Frank menar egentligen inget illa, men han är rätt korkad, impulsiv och har svårt att säga nej, vilket inte är någon bra kombination i det sociala samspelet. Här är en liten scen som är rätt rolig och klart mer barnvänlig än vissa andra situationer Frank hamnar i:

 

3) European Song Contest (tv)

Jag är väldigt skeptiskt inställd till den svenska melodifestivalen, som känns som ett spektakel som aldrig tar slut. Den europeiska finalen brukar jag däremot tycka är rätt kul att titta på. Det beror inte på att musiken är bättre (snarare tvärtom), däremot är det väldigt intressant att se vad de olika länderna väljer för att representera sig själva. Man upphör aldrig förvånas över hur bisarra inslag som dyker upp.

Utöver musiken är jag väldigt svag för omröstningen och själva tävlingsmomentet. Det är lika roligt varje år att sitta och reta upp sig över att Cypern och Grekland ger sina 12-poängare till varandra, att balkanländerna fördelar sina poäng mellan sig osv. I slutändan tycker jag dock att det brukar vara rätt låt som vinner, så även i år. All respekt till Loreen som höll en helt egen nivå jämfört med de flesta andra mer eller mindre kassa bidragen.

4) Châteu Sucker (artikel)

Den här artikeln från New York Magazine handlar om ett mycket avancerat bedrägeri. En man vid namn Rudy Kurniawan startar en ytterst exklusiv vinsamling som han sedan säljer delar av och låter andra smaka på, mot rejäl betalning. Men vad är det egentligen för viner han bjuder på? Spännande läsning, alla svar ges i artikeln.

En är äkta, en är falsk

5) www.systembolaget.se (hemsida)

När vi nu är inne på temat vin kan jag passa på att tipsa om en av Sveriges bästa hemsidor alla kategorier, nämligen Systembolagets. Man kan tycka vad man vill om monopolet på alkoholförsäljning, men jag tror ingen kan hävda att ett privat alternativ skulle kunna erbjuda en bättre service än det här. På hemsidan går det att se exakt vilka flaskor som finns i vilka butiker, man kan söka på alla möjliga olika sätt för att få fram precis den drycken man vill åt, dessutom rekommenderas olika maträtter som passar till det man dricker. Just användarvänligheten och möjligheten att hitta saker man inte visste fanns är det jag gillar mest med systembolaget.se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: