Bäst just nu, vecka 21

Som eventuella trogna läsare har märkt blev det ingen lista förra veckan, vilket jag skäms lite över. Det positiva med detta är dock att jag nu kan plocka det bästa från de två senaste veckorna och få till en riktigt bra och varierad lista som förhoppningsvis innehåller något för de flesta.

1) Jakten på den försvunna staden (föreställning)

För två helger sedan var jag och såg Filip & Fredriks föreställning Jakten på den försvunna staden, vilket var väldigt roligt. Om du är intresserad av att se den är det tyvärr för sent nu, eftersom turnén är avslutad och whiteboardtavlan nedpackad. En hel del av föreställningen går dock att hitta på Youtube och min recension av det hela går att läsa här.

2) Gustavs grabb – Leif GW Persson (bok)

Den här boken har jag velat läsa en längre tid, och nu är det äntligen dags. Gustavs grabb är berättelsen om Leif GW Perssons klassresa, som han själv säger. Det är helt enkelt en klassisk självbiografi, från födseln fram till skrivande stund. Jag är ingen stor biografifantast, men GW:s berättarglädje och formuleringsförmåga gör att det är ett rent nöje att läsa boken. Jag borde vara redo att skriva en ordentlig recension i början av nästa vecka.

3) The Man Behind the Mustache (artikel)

En person som ju är rätt aktuell just nu är Sacha Baron Cohen. Hans lösskäggsbeklädda ansikte syns på filmaffischer lite överallt för att göra reklam för hans senaste film, The Dictator. Filmen har fått rätt usel kritik och jag kommer knappast att gå och se den, det fanns dock en tid när Baron Cohen var på topp och producerade en del av den bästa humorn som någonsin gjorts. När jag såg Da Ali G Show för första gången var det det roligaste jag sett på TV överhuvudtaget, samma sak gällde för Borat-filmen som blev stilbildande i sin genre.

Det speciella med Sacha Baron Cohen är att han i stort sett alltid ger intervjuer som sina karaktärer, vilket kan vara festligt men samtidigt helt intetsägande eftersom det bara blir sketchhumor av alltihop. Den här artikeln, skriven av Neil Strauss, är dock något så ovanligt som en intervju med privatpersonen bakom karaktärerna. Den är visserligen några år gammal, men fortfarande intressant. Utöver att man får veta mer om Baron Cohen som person ges även en bild av hur det gick till bakom kulisserna när hans tidigare filmer och program producerades.

4) Louis Theroux (tv)

En annan britt som också hör till världseliten inom sitt område är Louis Theroux. Han är journalist och dokumentärfilmare och har specialiserat sig på att träffa olika människor i samhällets utkanter för att se hur de lever sina liv. Programmen är ingen klassisk skjutjärnsjournalistik, istället bemöter Louis sina intervjuobjekt med respekt, nyfikenhet och ett milt ifrågasättande, vilket ofta är ett mer effektivt sätt att få fram deras verkliga åsikter.

Även om han spelat in program på några andra ställen är det USA som är det absolut vanligaste målet. Louis har träffat nynazister, porrstjärnor, fängelsekunder, professionella wrestlare med mera. Här är ett exempel på hur det går till när han testar på att umgås med ett gäng wrestlare på träningsläger:

 

Anledningen till att Louis Theroux får komma med på listan just den här veckan är att Kanal 9 precis sänt ett antal av hans senaste dokumentärer. Den sista jag såg handlade om demens och Alzheimers och var väldigt intressant. Många av hans möten kan vara rätt roliga, men den här gången var det mer sorgligt och vemodigt. Avsnitten finns tyvärr inte på Kanal 9 play, men det allra mesta går att hitta på Youtube och andra ställen bara man söker lite.

5) Liv Strömquist (serier)

Aftonbladets kultursida är inte direkt något jag läser varje dag, men där döljs ett och annat guldkorn. Bland annat finns här Liv Strömquists väldigt roliga serieteckningar. De är ganska politiska (om man med ”ganska” menar ”jätte-”) och kan säkert vara rätt störande för eventuella meningsmotståndare eftersom de oftast är väldigt träffande. Flest smällar får allianspolitikerna ta, men även manssamhället i stort är ett populärt mål.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: