Spelaren – Harlan Coben

Min vandring i kiosklitteraturens rike fortsätter. Den här gången har jag läst en bok av Harlan Coben. Jag har läst ett par av hans böcker förut och tyckt att de var rätt bra, de är rätt simpla thrillers men håller spänningen rakt igenom och är helt klart svåra att lägga ifrån sig. Om du vill veta mer om Harlan Coben finns det ett långt och läsvärt reportage om honom att läsa här.

Spelaren är så vitt jag förstått Cobens första bok och handlar om sportagenten Myron Bolitar, den gavs ut på svenska 2010 men kom i original i mitten på 90-talet.

Det Coben är en mästare på är att direkt grabba tag om läsaren och köra på med fullt ös. Själva grundhistorien etableras direkt och man slängs verkligen in i handlingen. Boken startar i ett rasande tempo och är skriven med korta meningar och ett effektivt språk. Efter ungefär 100 sidor tycker jag dock att den börjar trampa vatten.

Kanske är problemet den rätt osympatiske huvudpersonen Myron Bolitar, han är egentligen inte själv drabbad av händelserna som utspelas i boken utan löser ett mysterium åt en klient. Detta gör att själva kriminalgåtan blir ganska oengagerande. Dessutom är det inte så lite krystat med en privatspanande sportagent och före detta basketproffs som tillsammans med sin kampsportande advokat (?) ränner runt och jagar mördare och kidnappare. Utan att avslöja allt för mycket kan jag också säga att boken slutar i bästa pusseldeckarstil, vilket inte precis lyfter helhetsintrycket.

Möjligen är en del av orealismen avsiktlig, boken kan bäst beskrivas som en actionkomedi á la Dödligt Vapen. Den är rätt fyndigt skriven och full av roliga, hårdkokta kommentarer. Det är inget fel på översättningen, men en stor del av handlingen utspelar sig i den amerikanska collegefotbollsvärlden som helt enkelt inte har någon svensk motsvarighet. Detta gör att det ibland blir svårt att få den rätta känslan för miljöerna.

Kombinationen av lätt parodisk huvudperson och rörig deckargåta med actioninslag gör att jag inte kan ge ett högre betyg än 4 av 10. Spelaren rekommenderas ej, läs någon av Harlan Cobens senare böcker istället. I dem har han gjort sig av med Myron Bolitar och låter istället ”vanliga” människor inneha huvudrollen och dras in i de extrema händelserna, vilket blir mycket mer engagerande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: