Bäst just nu, vecka 12

Ännu en vecka har gått och det är därmed dags för en ny lista. Den här gången är det några gamla tv-favoriter som återkommer och lite läsvärdheter som får vara med.

1) Offside #2 2012 (tidning)

Det nya numret av fotbollsmagasinet Offside håller sedvanligt hög nivå. Efter en lång vinter börjar det kännas att den allsvenska premiären inte är långt borta nu och flertalet av artiklarna handlar om Allsvenskan på olika sätt.

Vad som kännetecknar Offside är att de ofta kommer med olika infallsvinklar på fotbollsvärlden som är väldigt intressanta, men man inte hade tänkt på tidigare. I det här numret är det texten om Real Madrids P12-lag som hamnar i den kategorin. Reportaget ger en väldigt fascinerande inblick i hur det går till när storklubbarna försöker få fram egna talanger. Just Real är ju berömda för att köpa in färdiga toppspelare och superstjärnor, vilket gör vägen från pojk- till A-laget extra lång för killarna i artikeln.

En bit kvar till eliten

2) Kobra (tv)

Kobra är en riktig långkörare som gått på SVT i många år. Jag tycker alltid programmet är välgjort och snyggt producerat men det beror på vilket ämne de tar upp om jag trots det väljer att se det aktuella avsnittet.

Den här veckan var temat ”En stjärna värd att dö för?” och handlade om Guide Michelin och de restauranger som jagar stjärnorna som delas ut varje år. Reportagen var från både Sverige och Frankrike och det var väldigt intressant att se lite mer om spelet bakom kulisserna.

Avsnittet finns på SVT Play.

3) Får vi följa med?, avsnitt 7 (tv)

Filip och Fredrik var ju med på listan redan för två veckor sedan, då både med sin podcast och sitt tv-program. Den här veckan är det dock ett specifikt avsnitt av Får vi följa med? som gör att de kvalificerar sig igen.

Får vi följa med? går helt enkelt ut på att F&F låter slumpen och personerna de möter styra dem på en resa genom Sverige. Den här veckan är de bland annat på en svensk-polsk bröllopsfest i Eslöv och spelar in sketcher med en psykiskt sjuk man i Lund. Det som dock var höjdpunkten i programmet för mig var mötet med en otroligt omständlig man i Laholm, samt hans fruktansvärt argsinta hustru.

På något vis lyckas Filip och Fredrik alltid hitta dessa original och bemöter dem alltid på ett respektfullt och nyfiket sätt. Om det inte hade varit så hade det bara blivit lyteskomik av alltihop (i stil med Ullared eller Färjan), men nu får man istället en ny förståelse för människor som nästan aldrig syns i media annars.

4) Äkta människor, avsnitt 10 (tv)

Jag har hyllat Äkta människor vid flera tillfällen tidigare, det här kommer dock bli sista gången på väldigt länge, för nu är serien slut. Det jag undrade inför det sista avsnittet var hur öppet slutet skulle bli. Skulle vi få svar på allt eller skulle det lämnas öppna dörrar för en fortsättning? Svaret blev väl någonstans mittemellan, och med tanke på hur svårt det kan vara att knyta ihop säcken tycker jag att det blev ett helt OK slut.

Mitt hopp om en andra säsong höjdes dock rejält när jag läste den här intervjun med seriens skapare Lars Lundström, så förhoppningsvis blir det mer Äkta människor om ett drygt år.

5) Jacked: The Outlaw Story of Grand Theft Auto (artikel)

Den här artikeln (eller bokutdraget om man ska vara petig) handlar om skapandet av en riktig klassiker. Grand Theft Auto har ju blivit ett datorspelsfenomen som varit stilbildande. Men hur många minns hur det startade?

Jag har spenderat många timmar med originalet, körandes runt i Liberty City med polisen i hälarna och det var roligt att läsa lite om hur det gick till när det här spelet som var väldigt nyskapande på sin tid blev till.

Minns ni det här?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: