Bäst just nu, vecka 8

Den här veckan har jag faktiskt hunnit titta på ett par filmer, vilket inte hör till vanligheterna. Eftersom jag sett den ena tidigare och den andra är mer av en barnfilm skriver jag inga ”riktiga” recensioner om dem, utan kör lite korta här på topplistan istället.

1) Upp (film)

Upp är en animerad film som är otroligt tekniskt välgjord, men det är inte tekniken i sig som är poängen med filmen. Den drivs istället framåt av sin handling och samspelet mellan de (ganska få) karaktärerna. Trots att grundhandlingen egentligen är rätt galen och extrem med ett hus som med ballongkraft flyger iväg till en gömd värld så känns filmen rätt minimalistisk. Pixar verkar alltid göra bra filmer och det här är inget undantag; den är rolig, lite lagom spännande och jag ger den 8 av 10 i betyg.

2) Metro 2033 – Dimitrij Gluchovskij (bok)

Boken jag just nu läser är en rysk, dyster framtidsvision som utspelar sig i Moskvas tunnelbana. Jag har hunnit lite drygt halvvägs och spänningen har stegrats rejält. Självklart kommer en ordentlig recension när boken är färdigläst.

3) The Virgin Suicides (film)

Den här filmen är något av en favorit i repris, jag såg den för flera år sedan och nu sändes den igen i lördags kväll. Efter att ha suttit igenom en glättig melodifestivalsändning var det skönt att få se den här melankoliska och vackra filmen. Det jag gillar med den är snarare själva stämningen och känslan den ger än att den har en särskilt spännande handling. Filmen är regisserad av Sofia Coppola och i stilen påminner The Virgin Suicides en hel del om hennes följande filmer Lost in Translation och Marie Antoinette. Jag tycker mycket om hennes lite speciella stil i alla de här filmerna och ger Virgin Suicides 7 av 10.

4) Anatomy of the great Adderall drought (artikel)

Vissa kanske kan tycka att det är lite torrt att läsa om läkemedelsindustrin och neuropsykiatriska diagnoser, men jag tycker att det är väldigt intressant. Den här artikeln handlar om vad som händer i USA när deras populäraste medicin mot ADHD, Adderall, håller på att ta slut i handeln. Två intressanta fenomen blir belysta, delvis den amerikanska sjukvården och dess olika problem, dessutom vad som händer med ett land där över 11 % (!) av ALLA pojkar mellan 3 och 17 år är diagnostiserade med ADHD. Helt klart tankeväckande.

Intressant statistik

5) Everyone is an immigrant (artikel/poesi)

För första (och troligen sista) gången kommer det med lite poesi på topplistan. Det här är en längre text som handlar om författaren Eliza Griswolds besök på den italienska ön Lampedusa, söder om Sicilien. Lampedusa är en av Europas yttersta punkter och därför en plats där väldigt många afrikanska flyktingar landstiger från sina båtar. Artikeln beskriver på ett bra sätt den ödesmättade stämning som sprids på en plats som tidigare var ett turistmål, men numera nästan enbart bebos av poliser och de tillfälliga besökare som är immigranterna.

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: