Kontoret, avsnitt 1 & 2

Skulle du köpa en begagnad tv-serie av den här mannen?

Jag hade faktiskt rätt stora förhoppningar när jag hörde att det skulle göras en svensk version av The Office. Det engelska originalet tycker jag är bland det bästa som gjorts i humorväg på tv och även den amerikanska versionen är rolig på sitt eget vis. Dessutom har ju Henrik Dorsin gjort många höjdare tidigare och jag trodde verkligen att han skulle kunna göra något bra, eget av Kontoret.

Döm om min förvåning när det visade sig att 90 % av serien känns kopierad rakt av från originalet. Jag antar att det är så det fungerar när man köper ett färdigt koncept, men vad är då poängen med det hela? Folk förstår väl ändå engelska i det här landet? Om de inte förstår engelska så har vi även det här som kallas ”textning” som har använts med viss framgång i svensk television så länge jag kan minnas. Känslan jag fick av att se det första avsnittet var att de lika gärna hade kunnat dubba det brittiska programmet till svenska och fått ett roligare resultat.

Att kopiera utrikiska dokusåpor är ju ett fenomen som pågått länge och varit framgångsrikt. Skillnaden är ju att dokusåporna drivs av de medverkande personerna som alltid är nya och unika för varje land, i Kontoret är istället karaktärerna och deras relationer precis likadana. Det som gjorde brittiska The Office så fantastisk var ju den dokumentära känslan som gjorde att karaktärerna kändes så äkta. Här får vi istället se Henrik Dorsin, Björn Gustafsson och Sissela Benn i sina vanliga roller som Henrik Dorsin, Björn Gustafsson och Sissela Benn. Och när jag ändå är uppe i varv: Vad är grejen med att kalla Dorsins roll Ove Sundberg, när han inte har några av Ove Sundbergs karaktärsdrag från Solsidan?

Det första avsnittet var en jättebesvikelse som knappt fick mig att le en enda gång. Det andra var ändå lite bättre och Björn Gustafssons replik ”Det är som att han blivit uppfostrad av vargar – curlingvargar” var ju riktigt bra. Jag blev dock rätt besviken på ”utredningen” som var bland det roligaste i hela originalet men här slarvades bort bland alla andra historietrådar. Om man ska sno ett skämt kan man ju åtminstone göra det ordentligt…

Ytterligare 25 skämt att översätta

Med tanke på att serien trots allt gick framåt i det andra avsnittet har jag inte gett upp helt utan tänker se minst ett avsnitt till. Hittills kan jag dock inte ge Kontoret mer än 4 av 10.

Annonser
9 comments
 1. erik said:

  Alla Officeversioner måste göra kopior på avsnitt 1 och 2, lönlöst att såga/recensera/kommentera serien innan förste egna manusavsnittet är visat. Ganska korkat inlägg överlag av dig, även brittiska och amerikanska Office har exakt likadana relationer i början

  • Om det är som du säger är det väl snarare lönlöst att TITTA på de första avsnitten om de ändå måste vara likadana? Jag förstår att serien är styrd av ett format, men jag blev besviken på hur lite eget som tillförts. Poängen jag försökte få fram är att man inte passat ihop karaktärerna med skådespelarna, dålig casting helt enkelt.

  • Elina said:

   Man kan recensera och säga att det suger. Eftersom det tydligen inte gjorde det på den brittiska och amerikanska så finns det ju en tydlig skillnad.

 2. Niklas said:

  Jag håller med i väldigt stor utsträckning. Tragisk adaption av briljant original. Som du nämnde, kemin mellan Terese och Erik, Viking och för att inte nämna Ove. Förresten, har du sett Viking på överlevnadsläger på tv4play? Det var faktiskt roligt! Jag förstår verkligen inte hur man tänkte när de valde att göra den svenska versionen på detta sättet. De har alldeles för bråttom att få fram de pinsamma, irriterande eller andra situationerna som gör originalet så bra. Ex. Viking med bordet som går att höja. Det syns att Viking gör det med flit…så gjorde aldrig Gareth…

  Ja vi kan konstatera att Kontoret är kasst!

  • Ja, sketcherna på tv4play var faktiskt bättre än det mesta som varit med i det ”riktiga” programmet. Det är ju egentligen många roliga komiker med, men det funkar bättre när de får göra sin egen grej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: