Blådårar 2 – vägen tillbaka

Den här filmen har blivit en klassiker inom svensk fotboll beroende på en enda person: Zlatan. Den är filmad 1999-2001 och utspelar sig från det att Malmö FF ramlar ner i Superettan till de tar sig tillbaka upp till Allsvenskan igen. Tanken med filmen är väl egentligen att beskriva en storklubb som kämpar sig tillbaka till toppen genom spelarna, ledarna och fansens ögon, men filmen har bara en stjärna, den 19-årige Zlatan Ibrahimovic.

Jag har velat se den här filmen ända sen den kom ut för 10 år sedan, men missade den när den var ny och hade nu i stort sett glömt bort att den fanns. Döm om min förvåning när den helt plötsligt visades på SVT en vanlig måndagskväll. Tydligen är det här en omklippt och något förkortad version, vilket jag tycker märks. Filmen känns lite hafsig och hoppar väldigt snabbt framåt i tiden, det är inte lätt att täcka ett drygt års händelser på bara 58 minuter. Min känsla är att SVT vill rida på Zlatan-vågen och har klippt bort det mesta som inte handlar om honom, vilket gör att handlingen blir lidande. Från att vara en film om Malmö FF har det blivit en film om enbart Zlatan, trots att materialet inte riktigt räcker till det. Filmen är inte direkt något estetiskt mästerverk heller utan drivs mycket av handlingen och de personer som är med i den.

Trots allt är den sevärd, det är rätt underhållande att höra lagkaptenen Hasse Mattisson klaga på Zlatans egoism och bristande inställning när man med facit i hand vet att Zlatan idag är en av Sveriges framgångsrikaste människor alla kategorier samtidigt som det krävs ett rätt stort fotbollsintresse för att överhuvudtaget veta vem Hasse Mattisson är/var. Med tanke på det enorma intresset kring Zlatan som person är det ju också kul att se hurdan han var när han fortfarande bodde hemma hos pappa i Rosengård som en relativt vanlig tonåring.

Mitt slutliga betyg blir 5 av 10, jag tror att den långa originalversionen hade fått ett betydligt bättre omdöme. Filmen finns på SVT Play hela februari.

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: